Tema lui Biserica reformată din Vița este o temă care a fost prezentă de-a lungul istoriei omenirii. Din cele mai vechi timpuri, Biserica reformată din Vița a fost o sursă de studiu, discuție și reflecție. Importanța sa transcende barierele culturale, generaționale și geografice, acoperind aspecte la fel de diverse precum filosofia, știința, politica, arta și viața de zi cu zi. De-a lungul secolelor, Biserica reformată din Vița a fost supusă unor interpretări multiple și a căpătat semnificații diferite în funcție de contextul în care este încadrat. În acest articol, ne vom adânci în universul fascinant al lui Biserica reformată din Vița, explorând diversele sale fațete și relevanța sa astăzi.
Biserica reformată din Vița, comuna Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, datează din secolul XIV. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BN-II-a-A-01728.
Vița (în maghiară Vice, în germană Witzeldorf, Witzen, Witzau) este un sat în comuna Nușeni din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Satul este atestat documentar în anul 1315, sub numele Wychenek[1].
În 1332 avea o biserică parohială, preotul János fiind menționat în lista dijmelor papale. Nava bisericii datează probabil din secolul al XIV-lea, cu modificări din secolul al XVII-lea. În secolul al XV-lea a fost construit un nou sanctuar în stilul gotic al epocii, cu o boltă cu nervuri. Turnul clopotniță a fost construit în 1872[2].
În 1874, două treimi dintre credincioșii reformați au redevenit catolici pentru a beneficia de moșia Mikes-Hard, cumpărată și distribuită enoriașilor de episcopul Fogarassy[3].