Biserica reformată din Abud

Acest articol va aborda subiectul Biserica reformată din Abud, care a câștigat relevanță în ultimii ani datorită impactului său asupra diferitelor zone ale societății. De la apariția sa, Biserica reformată din Abud a stârnit interesul experților și al oamenilor obișnuiți, generând dezbateri și reflecții în jurul influenței sale asupra vieții de zi cu zi. Prin această analiză, căutăm să oferim o viziune amplă și completă a Biserica reformată din Abud, examinând multiplele sale fațete și explorând implicațiile pe care le are în contextul actual. Analizând diverse puncte de vedere și prezentând informații relevante, vom căuta să oferim cititorului o înțelegere cuprinzătoare a Biserica reformată din Abud și a importanței sale astăzi.

Biserica reformată din Abud (octombrie 2020)

Biserica reformată din Abud, comuna Ghindari, județul Mureș, datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897). Este un monument reprezentativ pentru bisericile reformate de pe valea Târnavei Mici.

Localitatea

Abud este un sat în comuna Ghindari din județul Mureș, Transilvania, România. Menționat pentru prima oară în 1567, cu denumirea Abod[1].

Biserica

Credincioșii catolici medievali au trecut la calvinism în timpul Reformei. Nu există informații despre existența unei biserici medievale în așezare. Până în 1768 a fost o filie a parohiei Ghindari, iar de atunci este parohie de sine stătătoare. Actuala biserică reformată a satului a fost construită în anul 1897. Turnul său, avariat în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost demolat din motive de securitate. Clopotnița separată a fost construită în anul 1952. Congregația parohiei numără în prezent 165 de suflete[2].

Note

  1. ^ „111. SZÉKELYABOD - Tündérkert - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  2. ^ „Küküllői Református Egyházmegye - Székelyabod”. kukulloieme.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și

Legături externe

Galerie de imagini

Exterior

Interior